Jämlikhetsdata
Jämlikhetsdata är i strikt mening ett statistiskt underlag som samlats in för att utforma, följa upp och utvärdera ett planmässigt arbete för att främja mångfald, jämlikhet och inkludering. När man talar om ”jämlikhetsdatametoden” syftar man på ett speciellt tillvägagångssätt att samla in anonymiserad och aggregerad statistik där människor frivilligt, anonymt och genom självkategorisering uppger exempelvis vilken etnicitet och vilken religion de själva identifierar sig med. Jämlikhetsdatametoden framhålls av flera tunga instanser som det mest etiska, rättssäkra och vetenskapliga förhållningssättet.
Det finns många missförstånd kring möjligheterna att använda statistiskt underlag över representation och olika gruppers erfarenhet av organisationen kopplat till diskrimineringsgrunder som etnisk tillhörighet, sexuell läggning och religiös tillhörighet. Men begränsningarna rör hanteringen av personuppgifter och man behöver inte hantera uppgifter som kan kopplas till enskilda individer för att göra jämförelser mellan grupper av medarbetare, kunder eller brukare.
Adili Learning besitter lång erfarenhet vad gäller att utbilda organisationer, föreningar, kommuner, förvaltningar, myndigheter och företag i jämlikhetsdatametoden samt att hjälpa och stödja desamma att införa jämlikhetsdatametoden genom att utforma och formulera kartläggningar, frågeställningar, formulär och enkäter. Vi erbjuder både utbildning och konsultation i jämlikhetsdatametoden liksom konkret stöd i arbetet med att formulera relevanta bakgrundsvariabler och frågeställningar och enkäter och kartläggningar som kan rikta sig till anställda och medarbetare, brukare och klienter, invånare och medborgare eller medlemmar och kunder.